Smaczna włoska restauracja
Pragniesz smacznie zjeść? Pośród licznych opcji, jakie oferuje kuchnia europejska powinno się zwrócić uwagę na włoską kuchnię. Z jakiego powodu? Otóż z tego powodu, że kuchnia włoska to różnorodność smaków, kolorów oraz spora porcja składników odżywczych.
Typowe włoskie przyprawy
Polakom włoska kuchnia, łączy się prawie zawsze z pizzą i makaronem oraz czasem z winem. Tymczasem włoska kuchnia to też takie pyszności jak słodkie desery czy oliwki.
Popularne włoskie posiłki
Pasty to podstawa włoskiej kuchni. Włosi gotują pasty w dziesiątkach rodzajów. Praktycznie trudno wyobrazić sobie składniki których nie da się dodać do makaronu. włoskie przepisy Owoce morza, szeroki wybór mięs, np. wieprzowe czy dziczyzna oraz przeróżne warzywa, sprawiają, że pasty nie są w stanie się przejeść.
Kolejną typową potrawą jest pizza. Wprawdzie nie pochodzi ona z Włoch tylko ze starożytnej Grecji. Kojarzona jest jednak jako włoska potrawa. Dobra pizza włoska powinna mieć niezbyt grube ciasto i mała ilość składników. Najprostsza jej wersja to pizza z sosem pomidorowym i mozarellą. Krucha pizza to uciecha dla podniebienia, ale również bomba kaloryczna. Uważaj na nią, jeśli masz zamiar być szczupły.
Włoskie dania to coś więcej niż tylko pizza i pasta. To też canelloni, gnocchi, piada oraz liczne desery – takich jak granita czy zabaglione. Odwiedzając restaurację włoską nie można nie skosztować wina czy pełnych aromatu serów- gorgonzoli, mozarelli oraz grana padano.
Zobacz film